Wetenschappelijke informatie over het effect van voeding & supplementen op blaaskanker:

Nieuws: Vitamine E verlaagt mogelijk het risico op terugkeren van blaaskanker.


Dinsdag, 13 maart 2012. | Lees verder...

Onderzoek uit het verleden laat zien dat het gebruik van een vitamine E supplement het risico op kanker niet verlaagd. Het gebruik van antioxidanten in het algemeen bleek zelfs het risico op blaaskanker te verhogen. Maar het effect van vitamine E was niet onderzocht bij personen met bestaande blaaskanker.
Wetenschappers onderzochten een groep van 46 patiënten die waren behandeld voor blaaskanker. Een deel van de deelnemers kreeg dagelijks 400 I.E. vitamine E in de vorm van een supplement. De controle groep kreeg een placebo. Na 4 jaar bleek dat patiënten die vitamine E hadden gebruikt, een 47% lager risico op het terugkeren van blaaskanker hadden.


Opzet onderzoek: Gerandomiseerd onderzoek. | Onderzochte groep: 46 personen.


Effect van supplementen met antioxidanten op kanker.


Donderdag, 20 augustus 2009.

Supplementen met antioxidanten hebben geen algemeen beschermend effect tegen kanker. Dat laat een literatuuronderzoek van gerandomiseerde studies zien. Hiermee worden de uitkomsten van eerdere literatuuroverzichten bevestigd. De wetenschappers vonden 22 verschillende onderzoeken die dit effect onderzochten.
Er werd geen beschermend effect gevonden ongeacht het soort antioxidant of het type kanker. Antioxidant supplementen zorgden voor een 52% verhoogde kans op blaaskanker in de 4 studies die dit effect onderzochten.


Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van gerandomiseerd onderzoek. | Onderzochte groep: 161.045 personen.

|Bron: Myung SK. Effects of antioxidant supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials. Ann oncol. 2009 Jul 21. [Epub ahead of print] Link.|


Nieuws: Groenten, fruit en blaaskanker.


Woensdag, 5 augustus 2009.

In de al eerder beschreven EPIC Studie is gekeken naar het effect van groenten en fruit op blaaskanker. In een periode van 8,7 jaar kregen 1.015 personen blaaskanker.
Er werd geen algeheel effect gevonden van groenten en fruit op het risico op het krijgen van blaaskanker. Maar voor niet-rokers werd een zwak beschermend effect gevonden door consumptie van groenten + fruit (- 6% per inname van 100 g/dag), en consumptie van appels + peren (- 10% per inname 25 g/dag).


Opzet onderzoek: prospectief onderzoek. | Onderzochte groep: 478,533 personen.

|Bron: Büchner FL. Consumption of vegetables and fruit and the risk of bladder cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Int J Cancer. 2009 May 18. [Epub ahead of print] Link.|