Groenten, fruit en darmkanker.

Zondag, 19 April 2009.

Vandaag is er een literatuuroverzicht gepubliceerd wat heeft gekeken naar het effect van groenten en fruit op kanker van de dikke darm (colon), en endeldarm (rectal). Ook is er gekeken naar mogelijke effecten van specifieke soorten groenten en fruit op deze vormen van kanker.

Het literatuuroverzicht geeft een overzicht van alle "prospectieve studies" die zijn gepubliceerd tot en met 15 april 2009. In dit soort studies worden grote groepen mensen over vele jaren gevolgd om te kijken naar de invloed van verschillende aspecten van ons dieet op het risico om kanker of andere ziekten te krijgen, of daaraan te overlijden.
Er is informatie gevonden over 32 verschillende groepen mensen (cohorts). Een overzicht van de conclusies is als volgt:

  • Voor vrouwen is er redelijk sterk bewijs gevonden voor een beschermend effect van fruit tegen kanker van de distale colon, en zwak bewijs voor een beschermend effect tegen kanker van de totale colon. Voor beide sexen gecombineerd is er redelijk sterk bewijs voor een beschermend effect van groenten tegen kanker van de distale colon, maar werd geen effect gevonden op colon kanker in zijn geheel.
  • Er is geen bewijs gevonden voor een effect van groenten of fruit op de kans om endeldarmkanker te krijgen, of voor een effect op de kans om te overlijden aan kanker van de dikke darm of endeldarm.
  • In sommige onderzoeksgroepen werd het effect van groenten of fruit op de kans om kanker te krijgen beïnvloedt door andere factoren als roken, vlees eten, of de BMI. Deze effecten zijn echter niet teruggevonden in andere onderzoeksgroepen.
  • Er is zwak bewijs gevonden voor een beschermend effect van bananen tegen het risico op dikke darmkanker, en voor een verhoogde kans hierop door consumptie van pruimen. Er is redelijk sterk bewijs gevonden voor een beschermend effect van spinazie tegen het risico op dikke darmkanker. Er is geen bewijs gevonden voor een effect door hoge consumptie van andere soorten groenten of fruit.
  • Er zijn aanwijzingen gevonden dat matige (maar niet hoge) consumptie van bepaalde soorten groenten een beschermend effect zou kunnen geven tegen het risico op kanker van de dikke darm. Het betreft hier erwten/lima bonen, broccoli, en tomaten.

|Referentie: Canceranddiet.nl|