Groenten & fruit mogelijk weinig effect op kanker:

Vrijdag, 27 Maart 2009.

Groenten en fruit hebben mogelijk een veel kleiner effect op kanker dan tot voor kort werd gedacht.
Dat laat een recent literatuuroverzicht zien. Hierbij werd niet gekeken naar specifieke vormen van kanker, maar naar het risico op kanker in zijn totaliteit. Het literatuuroverzicht betreft een overzicht van alle wetenschappelijke artikelen die zijn gepubliceerd tot en met 10 februari 2009.

Het overzicht geeft informatie over 23 zogenaamde "prospective" (of "cohort") studies. In dit soort studies worden grote groepen mensen over vele jaren gevolgd om te kijken naar de invloed van verschillende aspecten van ons dieet op het risico om kanker of andere ziekten te krijgen, of daaraan te overlijden.
Een overzicht van de conclusies is als volgt:

  • Voor mannen werd zwak wetenschappelijk bewijs gevonden voor een beschermend effect van groenten tegen het risico om kanker te krijgen, maar het lijkt er op dat dit effect alleen geldt voor rokende mannen.
  • Er is geen bewijs gevonden voor een ander effect van groenten of fruit op het risico om kanker te krijgen of daaraan te overlijden voor zowel mannen als vrouwen. Maar gegevens over overlijden aan kanker waren beperkt, en de mogelijkheid van een effect op mensen met zeer lage consumptie moet verder worden onderzocht.
  • Het is mogelijk dat multivitamine supplementen invloed hebben op het effect tussen groenten/fruit en het risico op kanker, maar dit effect werd niet consistent gevonden.
  • Voor zowel het risico op kanker, als het risico om te overlijden aan kanker, werden geen consistente effecten gevonden van specifieke groepen groenten & fruit (zoals groene bladgroenten, peulvruchten, of citrusvruchten), of van specifieke soorten groenten & fruit (zoals tomaten, soja, uien, of bessen). In geen geval is er bewijs gevonden voor een mogelijk effect, behalve zwak bewijs voor een verhoogd risico op kanker door hoge consumptie van citrus vruchtensap. Dit laatste effect werd alleen gevonden voor mensen die tevens multivitamine supplementen gebruikten.
    Zeer uitgebreide versie van dit artikel: Klik.

|Referentie: Canceranddiet.nl.|