Wetenschappelijke informatie over het effect van overige voedingsmiddelen of nutriënten op hart- en vaatziekten:

Plantensterolen en het cholesterol. Deel 2: plantensterolen in het bloed worden niet in verband gebracht met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.


Zaterdag, 18 augustus 2012. | Lees verder...

Tot nu toe is geen onderzoek gedaan naar de relatie tussen de inname van plantensterolen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar er is wel onderzoek gedaan naar de relatie tussen plantensterolen in het bloed en het risico op hart- en vaatziekten. Een groep wetenschappers zocht in de literatuur naar bestaand onderzoek over dit onderwerp. Ze vonden 15 onderzoeken.
De resultaten uit de verschillende onderzoeken werden op een hoop gegooid. Hieruit volgden 8 analyses. In niet één van deze analyses werd een significant beschermend effect van plantensterolen gevonden tegen het risico op hart- en vaatziekten.


Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van verschillende soorten onderzoek. | Onderzochte groep: 11.182 personen.

|Bron: Genser B. Plant sterols and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. Eur Heart J. 2012 Feb;33(4):444-51. Link.|


Plantensterolen en het cholesterol. Deel 1: Becel pro activ.


Donderdag, 14 juni 2012. | Lees verder...

Achtergrond: Becel pro-activ is bekend omdat het plantensterolen bevat. Plantensterolen laten het "slechte" LDL-cholesterol dalen. Volgens Unilever zou Becel pro activ het risico op hart- en vaatziekten kunnen laten dalen (1). Volgens Foodwatch zou er geen bewijs zijn voor een beschermend effect. Het risico zou zelfs kunnen stijgen (2). Zowel Unilever als Foodwatch verwijzen naar de de European Food Safety Authority (EFSA) om hun standpunt te onderbouwen (3).
Indien we kijken naar het rapport van de EFSA waarin uitspraken worden gedaan over plantensterolen, zien we dat er geen studies zouden zijn die laten zien dat plantensterolen het risico op hartziekten beïnvloeden (4).


|Bronnen:
1) Verlaagdcholesterol.nl. Becel pro.activ in het nieuws. Link.
2) Foodwatch.nl. Becel Pro-activ niet heilzaam, maar 'hartverscheurend'. 1 juni 2012. Link.
3) EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to 3 g/day plant stanols as plant stanol esters and lowering blood LDL-cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. 16 mei 2012. Link.
4) EFSA. Plant Sterols and Blood Cholesterol - Scientific substantiation of a health claim related to plant sterols and lower/reduced blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006[1]. 21 augustus 2008. Link.|


Calciumpillen verhogen de kans op een hartinfarct.


Dinsdag, 24 augustus 2010.

Wetenschappers wilden weten wat het effect is van calciumpillen op hart- en vaatziekten. Hiervoor zochten ze in de literatuur naar gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek. Ze vonden 15 studies die aan hun criteria voldeden.
Calciumpillen verhoogden de kans op een hartinfarct significant (+ 31%). Niet-significant verhoogde risico's werden gevonden voor de kans op een beroerte (+ 20%), en de kans op overlijden (+ 9%). De onderzoekers wijzen erop dat calciumpillen de kans op botbreuken nauwelijks verlagen. Ze berekenden dat voor iedere 26 botbreuken die worden voorkomen door calciumpillen, er 14 personen een hartinfarct krijgen, 10 een beroerte krijgen, en 13 personen overlijden. Verder stellen ze dat het positieve effect tegen botbreuken niet opweegt tegen het waarschijnlijke negatieve effect op hart- en vaatziekten, gepaard met een mogelijk verhoogde kans op een heupfractuur.


Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van gerandomiseerd onderzoek. | Onderzochte groep: 11.921 personen.

|Bron: Bolland MJ. Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis. BMJ. 2010 Jul 29;341:c3691. doi: 10.1136/bmj.c3691. Link.|


Geen bewijs voor een effect van calcium supplementen op hart- en vaatziekten. Vitamine D supplementen geven misschien een klein beschermend effect bij inname van 1.000 IE per dag.


Vrijdag, 19 maart 2010.

Wetenschappers zochten in de literatuur naar studies over de effecten van vitamine D- en/of calcium supplementen op het risico op hart- en vaatziekten.
6 prospectieve studies lieten een een consistent verlaagd risico op overlijden aan hart- en vaatziekten zien bij volwassenen die vitamine D supplementen gebruikten, maar 5 v.d. 6 onderzoeken zijn gedaan bij dialysepatiënten. Geen v.d. 4 prospectieve studies liet een effect zien van calcium supplementen op het risico op hart- en vaatziekten bij gezonde personen.
Een analyse van 8 gerandomiseerde studies laat zien dat vitamine D supplementen in een matig-hoge dosering (1.000 IE/25 mcg per dag) misschien de kans op hart- en vaatziekten verlagen (- 10%), maar dit effect was niet significant. Er werd geen beschermend effect gevonden van calcium supplementen (+ 14%), of door de combinatie van vitamine D met calcium supplementen (+ 4%).


Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van gerandomiseerd & prospectief onderzoek.

|Bron: Wang L. Systematic review: Vitamin D and calcium supplementation in prevention of cardiovascular events. Ann Intern Med. 2010 Mar 2;152(5):315-23. Link.|