Wetenschappelijke informatie over het effect van zout op hart- en vaatziekten:

Advies tot beperking van de inname van zout/natrium bij hartfalen gerechtvaardigd?


Dinsdag, 2 augustus 2011. | Lees verder...

Resultaten van een recente meta-analyse laten zien dat beperking van de zoutinname bij personen met hartfalen het risico op overlijden significant verhoogde (+ 159%). Andere wetenschappers hebben deze resultaten bekritiseerd doordat zij stellen dat de combinatie van diuretica (plaspillen) met een beperking van de zoutinname, zou leiden tot een zouttekort en daardoor tot een slechtere prognose. Daarmee zeggen zij dat de zoutbeperking gepaard zou moeten gaan met een verminderde toediening van diuretica.
Nederlandse richtlijnen voor patiënten met hartfalen adviseren een algemene beperking van de inname van zout (natrium) ondanks het gegeven dat zij bevestigen dat er geen onderzoek is dat dit advies ondersteunt. In de richtlijnen wordt niet benoemd dat een zoutbeperking gepaard zou moeten gaan met een verminderde toediening van diuretica.Hoge inname van zout en het risico op hart- en vaatziekten. Toch een verhoogd risico?


Vrijdag, 6 mei 2011.

"Te veel zout eten heeft geen invloed op het hart". Dit bericht werd deze week de wereld in gekopt (1). De conclusie is gebaseerd op een recente publicatie in het Amerikaanse tijdschrift 'JAMA' (2). De auteurs van deze publicatie waren wetenschappers die keken naar de link tussen zout uitscheiding in de urine en het het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten binnen de periode van 7,9 jaren die daarop volgden. Hieruit bleek dat mensen die weinig zout uitscheidden een 56% hoger risico hadden op overlijden aan hart- en vaatziekten dan mensen die veel zout uitscheidden.
Dit resultaat is interessant, maar ook niet meer dan dat. De onderzoeksgroep bestond namelijk uit 3.681 personen, dit is volgens wetenschappelijke begrippen een zeer kleine onderzoeksgroep. En er overleden slechts 84 personen aan hart- en vaatziekten. Een belangrijkere bijdrage aan dit onderzoek werd geleverd in 2009. Toen publiceerden wetenschappers een literatuuroverzicht van prospectief onderzoek waarin de effecten werden beschreven van zout inname op het risico op beroertes en hart- en vaatziekten (3). Ze vonden 13 studies. In totaal kregen 5.161 personen hart- en vaatziekten, en hoge zout inname verhoogde het risico hierop met 14%. Ook kregen 5.346 personen een beroerte, en hoge zout inname verhoogde het risico hierop met 23%.


Opzet onderzoek: Literatuuroverzicht van prospectief onderzoek. | Onderzochte groep: 154.282 personen.

|Bronnen:
1) Te veel zout heeft geen invloed op hart. Nu.nl. Geraadpleegd op 6 mei, 2011. Link.
2) Stolarz-Skrzypek K. Fatal and Nonfatal Outcomes, Incidence of Hypertension, and Blood Pressure Changes in Relation to Urinary Sodium Excretion. JAMA. 2011; 305:177785. Link.
3) Strazzullo P. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ. 2009 Nov 24;339:b4567. doi: 10.1136/bmj.b4567. Link.|