Rundvlees en varkensvlees verhogen mogelijk de kans om te overlijden aan kanker. Vis en gevogelte verlagen de kans:

Vrijdag, 27 Maart 2009.

U kent het wel: De zoveelste studie die informatie geeft over vlees en kanker....
Toch niet! Dit keer is het net even anders: Van meer dan een half miljoen mannen en vrouwen werd de vleesconsumptie vastgelegd. Vervolgens overleden binnen 10 jaar 25.362 personen aan kanker. Mannen met een hoge consumptie van varkens-, en rundvlees hadden een 22% verhoogde kans om te overlijden, vrouwen een 20% verhoogde kans. Maar mannen met een hoge consumptie van vis en gevogelte hadden een 16% verlaagde kans om te overlijden aan kanker, en vrouwen een 11% verlaagde kans.

Maar dat is nog niet alles:
In deze populatie overleden in totaal 71.252 personen. In de meeste studies wordt gekeken naar de eetgewoonten van een paar honderd-, of duizend personen die zijn overleden aan een specifieke ziekte. Misschien begrijpt U daarom wel dat deze ene studie net zoveel wetenschappelijke bewijskracht heeft als tientallen andere studies bij elkaar!

Het totale risico om te overlijden steeg voor mannen met 31%, en voor vrouwen met 36% door hoge consumptie van varkens-, en rundvlees. Daarentegen zorgde hoge consumptie van vis en gevogelte voor een kleine verlaagde kans om te overlijden: 8% voor zowel mannen als vrouwen.
Rund-, en varkensvlees zorgden tevens voor een verhoogde kans om te overlijden aan hart-, en vaatziekten (27% voor mannen, en 50% voor vrouwen), en aan "overige doodsoorzaken", zoals infectieziekten, diabetes mellitus, longziekten, en leverziekten (58% voor mannen, en 61% voor vrouwen).


|Referentie: Sinha R, Cross AJ, Craubard BI, Leitzmann MF, Schatzkin A. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):562-71. Link.|