Wijn verlaagt kans op longkanker.

Maandag, 6 April 2009.

Zoals U in een vorig artikel heeft kunnen lezen stelt het Frans nationaal instituut voor kanker (INCA) dat consumptie van alcohol ongezond is, ongeacht de gedronken hoeveelheid, en ongeacht de vorm van alcohol.

In 2007 werd een literatuuroverzicht gepubliceerd waarin werd gekeken naar studies die de relatie tussen alcohol en longkanker onderzochten (1). Een analyse van deze studies laat de volgende effecten zien:

  • Bier: Consumptie van minder dan 1 glas per dag laat de kans op longkanker dalen met 22%. Consumptie van 1 glas of meer per dag laat de kans echter stijgen met 25%.
  • Wijn: Consumptie van minder dan 1 glas per dag laat de kans op longkanker dalen met 23%. Consumptie van 1 glas of meer per dag laat de kans óók dalen, en wel met 22%.
  • Sterke drank: Consumptie van 1 glas per dag of meer laat de kans op longkanker voor mannen stijgen met 33%. Voor vrouwen is geen effect gevonden.

Conclusie: De stellingen van het INCA lijken niet op te gaan voor longkanker. Voor dit type kanker is een beschermend effect gevonden door lage consumptie van bier of wijn (minder dan 1 glas per dag). Bij hogere consumptie (1 glas per dag of meer) blijft het beschermende effect van wijn overeind staan.

|Referentie: Chao C. Associations between beer, wine, and liquor consumption and lung cancer risk: a meta-analysis. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Nov;16(11):2436-47. Link.|