Witte rijst verhoogt mogelijk het risico op diabetes type 2 bij vrouwen.

woensdag, 2 mei 2012.

Achtergrond: Voeding met een hoge glycemische index of glycemische lading wordt soms in verband gebracht met een verhoogd risico op het krijgen van diabetes type 2. De glycemische index van witte rijst is over het algemeen hoger dan die van volkoren graanproducten (waaronder zilvervliesrijst valt).
In het verleden lieten verschillende studies zien dat witte rijst het risico op diabetes type 2 zou kunnen verhogen. Een groep wetenschappers gooide de resultaten van alle bestaande (prospectieve) studies op een hoop om te kijken naar het gemiddelde effect uit deze studies (1). Ze vonden de resultaten uit 6 verschillende onderzoeksgroepen.

Effect van witte rijst op het risico op diabetes type 2.
De resultaten uit de 6 verschillende onderzoeksgroepen zijn te zien in het figuur hieronder. Vierkantjes die links van de ononderbroken verticale lijn staan, duiden op een beschermend effect. Vierkantjes die rechts van deze lijn staan duiden op een verhoogd risico op diabetes. Helemaal onderaan staat het gemiddelde effect van alle studies. Mensen met een hoge consumptie van witte rijst hadden een significant 27% verhoogd risico op diabetes type 2, vergeleken met mensen met een lagere consumptie. Het effect was duidelijker aanwezig in de Aziatische onderzoeksgroepen dan in de Westerse onderzoeksgroepen.

Was het effect vergelijkbaar bij mannen en vrouwen?
Zowel bij de Westerse- als de Aziatische onderzoeksgroepen hadden de mannen een lager risico dan de vrouwen bij hoge consumptie van witte rijst. Bij mannen werd geen significant effect gevonden (+ 8% risico [2 onderzoeken]), terwijl het risico steeg bij vrouwen (+ 46% risico [4 onderzoeken]).

Conclusie: Hoge consumptie van witte rijst laat misschien het risico op diabetes type 2 stijgen bij vrouwen, maar niet bij mannen.|Referentie:
1) Hu EA. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review. BMJ. 2012 Mar 15;344:e1454. doi: 10.1136/bmj.e1454. Link.|